Two Lazy Seven Halster - Hoe werkt het?

Het aandoen en vastknopen van het halster

Hoe je een halster veilig aandoet leer je de eerste les. “Benader het paard langs de schouder en doe het halstertouw rond de nek. Leg dan je hand over de hals en met het lange gedeelte van het halster, het hoofd naar je toe halen. Dan steken we er de neus in en doen we het schuivertje dicht. Opletten dat we naast de voorbenen staan en er niet voor komen.” Als het hoofd een andere richting uitgaat sta je plots voor de borst, een vrij gevaarlijke situatie.

“Je hoeft niet groot te zijn, je kan het ook perfect bij de schouder doen en dan haal je gewoon het touw erover en trek je het hoofd naar je toe. Na een tijd, als je paard heeft bijgeleerd, komt hij zo naar je toe. Je geeft eigenlijk druk. Gaat hij er tegenin, houd je de druk aan. Komt je paard, los je die druk. Na een tijd weten ze: er komt druk, ik ga mijn hoofd maar draaien.”
“Ondanks dat wij dus met halsters werken die een schuifsysteem hebben leren we de mensen in de les de knoop om te sluiten dit indien een halster niet over een schuifer beschikt” vertelt Steve verder.

Materialen

De touwhalsters kan je vlechten met rawhide (leder), maar eigenlijk is het vrij standaard met touw uit de zeilsport. Steve zou zelf niet voor een ander touw kiezen, want dit zou misschien te scherp of van een minderwaardige kwaliteit kunnen zijn.

Andere touwhalsters

Er bestaat niet zo veel onderscheid tussen de verschillende touwhalsters. Er zijn er met twee knopen op de neus die een scherpere inwerking hebben. “Die zou ik zelf niet onmiddellijk gebruiken, tenzij ik een heel zwaar paard heb die ik lichter wil maken. Het is al een heel scherp hulpmiddel, ergens bedoeld al om pijn te doen.”

“Ik ken verder niet veel verschillende touwhalsters, behalve dat ik soms mensen zie die een dik touw gebruiken. Dat vind ik niet goed. Het is heel moeilijk om te knopen, je kan je afsluiting heel slecht gebruiken en het is ook heel stug. De inwerking gebeurt dus ook veel stroever,”denkt Steve.

De neckrope is gebaseerd op nekreining, dus voor een westernpaard veel sneller te begrijpen dan een Engels paard. Het is eigenlijk ook een stap voordat je helemaal vrij zou willen rijden. Je kan nog tegenhouden door het touw omhoog te schuiven en het hoofd naar je toe te halen. “Ik rij er wel mee, heb zelf een touw gemaakt van halstertouw en vind het leuk om te doen. Het geeft een gevoel van vrijheid, maar het is natuurlijk nooit veilig om te doen. Het blijft een vluchtdier. Je moet al een heel straffe relatie met je paard hebben dat hij niet schrikt als jij niet schrikt. Er kan altijd iets gebeuren zodat je dan merkt waar je je paard nog niet op had voorbereid. Voor ons is het een test om te kijken of die band er nog is, doet mijn paard het zonder ook nog voor mij? Ik zou het dus niet onmiddellijk aanraden, maar het is wel allemaal mogelijk. Je kan er zelfs je paard zadelmak mee maken als je wil, maar het is een langere weg.”

Vastzetten

Als we we ons paard vastzetten is het belangrijk om een paard niet te kort vast te zetten. “Het is een claustrofobisch dier, zodra ze schrikken, moeten ze nog net de ruimte krijgen om hun hoofd te tillen”, legt Steve uit. “Maar ook niet te lang, want dat brengt hem in allerlei gevaren. In de les leren we dat de ideale lengte zo’n 30 centimeter bedraagt. Ze mogen niet tot de grond kunnen komen, want dan zouden ze kunnen snuffelen naar voedsel. Het meest gevaarlijke is dat ze over hun touw stappen. Als ik hier paarden zie trekken, is het altijd de schuld van de mens die ze te lang heeft vastgezet.”

Halster uit

“Principieel doen wij, zodra het paard op stal gaat, het halster uit zodat het nergens achter kan blijven haken. Dat raad ik ook aan voor die stalhalsters. Ook al gooi je hem los in de piste, er hoeft maar een spijker uit te steken om erachter te blijven steken,” stelt Steve. Zeker ook als paarden bij elkaar staan zouden zij verstrikt kunnen geraken tijdens het spelen. Veulens hebben maar kleine hoeven en steigeren veel tegenover elkaar. Hun hoef kan door het halster van de ander schieten.